Як зігрітися в польових умовах без вогню

Знову настала зима, а в похідних та бойових умовах не завжди можна палити вогонь. Отже, як зігрітися в окопі чи на чергуванні, використовуючи лише ресурси й можливості власного організму?

Щонайперше треба утеплити стопи, поки вони не замерзли. Стопи потерпають найсильніше, а зігрівати їх найважче, бо це найдальша периферія тіла, і вони не мають жиру, який захищає від холоду. Варто пожертвувати чимось іншим, але захистити стопи, максимально утеплити їх і зігрівати в першу чергу: рухатись, підстрибувати, згинати-розгинати з силою пальці і всю стопу…

Поперек, область нирок – підперезатися, ущільнити в цьому місці одяг до тіла, щоб холод не заходив.

Горло – місце, через яке до організму заходять віруси. Високий шалик – оптимально: він і горло захистить, і зігріє потилицю. Так, до речі, часто вдягаються європейці: без шапки, але з теплим шаликом – працює!

Як не дивно, потилиця буває визначальною: якщо вона охолоджена – не нагрієшся. Потилиця гріється – одразу йде тепло по всьому тілу. Отже головний убір обов’язково має добре її захищати.

Якщо замерзло обличчя – розминаємо насамперед шию: звідси йде постачання всього; потім вуха й обличчя. Масаж робити, зсуваючи м’язи обличчя пластами: подушками долонь глибинно через шкіру проминати череп – лоб, вилиці, біля носа, щелепи через щоки… Не по шкірі гладити, а крізь шкіру – об’ємно й результативно.

Вуха – це пряма проекція нирок, а нирки є одним з головних енергетичних ресурсів організму. Розминання вух їх добре стимулює. Спочатку проминати й зігрівати вуха треба подушечками долонь, а не пальцями – так дієвіше, коли вуха замерзли.


Для загального зігрівання:

  1. З максимальною силою стиснути все тіло, можна навіть зігнутися, потім з силою розігнутися; напружити протилежні м’язи – а тоді розслабитися. Стиснути-напружити всі м’язи – і розтиснути, на одну-дві секунди. Це швидко зігріває. Підходящі аналоги – ізометричні вправи та ХАДУ.
  2. Дрібна вібрація. Стоячи на місці, дуже швидко й дрібно трусити ногами, сідницями. Хто вміє напружено тремтіти – теж гарно зігріває.
  3. Якщо є можливість стати у “планку” – теж буде тепліше, бо м’язи працюють.
  4. Розтирати тіло. Навіть через одяг – і буде зігріватись. Гарно розтирати по спині область нирок – і нижче, далі униз по ногах, немовби наганяючи туди енергію.
  5. Глибоко вдихнути і затримати дихання, на скільки можливо – одразу потепліє. Можна кілька разів підряд.
  6. Якщо є можливість лягти животом на м’ячик і гарно пром’яти, то так теж можна зігрітися. М’яч може бути футбольний, гандбольний. Туди-сюди, дозовано, налягти – потримати, зсунутися, знову налягти… Так по всьому периметру живота, потім по центру – оце все проминати. Можна за схемою, яка знімає спазми в животі, можна без схеми – в тому числі просто де відчутно спазм. Інтенсивніше запрацює перистальтика, брижийка, артерії, нерви – піде тепло. А від живота можна зігріти й весь організм.

Усі ці рухи, вправи тощо слід виконувати активно, але НЕ ДО ПОТУце дуже важливо!!! По-перше, якщо відразу не перевдягнутися, наступним етапом стане переохолодження. По-друге, значних витрат енергії краще уникати, робити все без зайвої втоми. Зігрітися, але не впрівати – це і є мета!

Для забезпечення прийнятного теплового режиму дуже важливим є повноцінне харчування. Їсти треба якомога більше й поживніше, якщо є така можливість. І бажано – гарячу їжу, бо холодна буде холодити. Обов’язково має бути щось гаряче, хоча б окріп. Коли їжі немає – багато окропу випити, кілька склянок; тоді немов би й наївся, і напився, і зігрівся.

Якщо ж вас спіткає водночас холод і голод, треба бути особливо обережним. Не можна інтенсивно ганяти енергію – тільки дуже дозовано, інакше ви будете спалювати серце, печінку й нирки. При недостатньому харчуванні витрачається їхній ресурс – і може настати серцева або ниркова недостатність, та й замерзнути можна швидше. Тому рухатися й розминатися дуже потроху, а натомість працювати спрямовано: якщо замерзли руки, стопи, обличчя тощо, слід розминати їх по черзі, без великих м’язових зусиль.